Šitake Cēzara salāti

Receptes
Šitake Cēzara salāti

Sastāvdaļas 4 personām:

Romiešu salāti 2 galviņas (400 g)
Baltmaize grauzdiņiem 1 bagete (garā baltmaize)
Parmezāna siers 150 g
Šitake sēnes 20 gab. (vidējas)
Citrons sula no puscitrona
Baltvīna etiķis 1 ēdamkarote
Ķiploks 2 daiviņas
Sāls, pipari  

 

Cēzara mērce:

Olas 2 gab.
Olīveļļa 150 ml 
Ķiploki 4 daiviņas
Citrona sula 1 ēdamkarote
Sinepes 1 tējkarote
Anšovu filejas 7 g (1 tējkarote)
Baltvīna etiķis 1 tējkarote
Sāls, pipari  

 

Gatavošana:

  1. Olas liek verdošā ūdenī un vāra 2 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī.
  2. Virtuves kombainā vai blendera krūzē liek ķiplokus, citrona sulu, anšovus, sinepes.
  3. Olas atdala no čaumalām ar karotes palīdzību un liek klāt pārējām sastāvdaļām.
  4. Blenderi ieslēdz uz vidējiem apgriezieniem un masu kārtīgi sakuļ.
  5. Tievā strūkliņā pievieno olīveļļu, līdz izveidojas mērces konsistence.
  6. Pievieno baltvīna etiķi un garšvielas.
  7. Mērci uzglabā ledusskapī.
  8. Sagatavo grauzdiņus: maizi sagriež plānās šķēlēs, apsmērē ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 180°C uz pergamenta papīra 4–5 minūtes, labākai garšai var pārbērt ar rīvētu parmezāna sieru.
  9. Šitake sēnes noslauka ar salveti, pēc vajadzības mazgā.  Atdala kātiņus no cepurītēm. Izmanto sēņu cepurītes.
  10. Šitake sēnes apslaka ar citrona sulu, pievieno baltvīna etiķi, sagrieztus ķiplokus, sāli un piparus.
  11. Cep grilā vai uzkarsētā cepeškrāsnī 7 minūtes, līdz sēnes gatavas.
  12. Bļodu, kur iemaisīs salātus, izberž ar ķiploku daiviņu.
  13. Salātus saplucina (baltās salātu serdes var atdalīt, izmantot tikai lapas).
  14. Bļodā sajauc salātus ar cēzara mērci, pievieno daļu no rīvētā siera.
  15. Kārto salātus šķīvjos pamīšus ar maizes grauzdiņiem un ceptajām šitake sēnēm.
  16. Pārber ar sieru un svaigi maltiem pipariem.